Natuurpark van de Lorraine

Een voor velen nog onbekend natuurpark op zo’n 450 kilometer vanaf Utrecht in Frankrijk. Regionaal natuurpark van de Lorraine light tussen de plaatsen Metz, Nancy en Verdun. Een prachtig uitgestrekt natuurgebied met centraal het centraal gelegen Klooster van 707 op Domaine du Cloître Saint Christophe.

Ontdek het natuurpark vanuit de natuurcamping

Op Domaine du Cloitre Saint-Christophe kun je kamperen met een camperbusje of auto met daktent. Daarnaast hebben we een aantal offgrid, wildkampeer,  plaatsen voor echte 4×4 auto’s met rooftop tenten. Ga en dompel je onder in de natuur en het natuurpark met al haar pracht.

Het natuurpark

Er zijn maar weinig natuurparken die zoveel diversiteit bieden als het Regionaal natuurpark van de Lorraine. Het is een gebied met middeleeuwse dorpen, het eeuwenoude bedevaartsoort waar het klooster zich bevindt, bossen, valleien, fruitboomgaarden met mirabellen en wijngaarden tegen de heuvels van de Meuse. Met een groot merengebied vol met waterleven, planten, insecten, amfibieën en vele vogelsoorten. En last but not least het brede en veelzijdige dierenrijk. Kortom een prachtig gebied waar je niet uitgekeken raakt, waar je echt de natuur kunt ervaren in al haar schoonheid. Laten we enkele bezienswaardigheden uitlichten.

  • Mirabellen
    Dit zijn een soort pruimen, afkomstig van de mirabellenboom (Prunus domestica subsp. syriaca). Ze worden voornamelijk gekweekt in de regio Lotharingen in Frankrijk, maar ook in andere delen van Europa. De vruchten staan bekend om hun kleine formaat, ovale vorm en gele tot roodachtige huid, afhankelijk van de variëteit.

Lac de Madine

Lac de Madine, ook wel het Meer van Madine genaamd. Dit is een kunstmatig aangelegd meer. Het meer is ontstaan door het opstuwen van de rivier de Madine voor de aanleg van een stuwmeer in de jaren zestig.

Het meer heeft een oppervlakte van ongeveer 1.100 hectare en strekt zich uit over meerdere gemeenten, waaronder Nonsard-Lamarche, Heudicourt-sous-les-Côtes en Saint-Maurice-sous-les-Côtes. Het wordt omgeven door prachtige natuurlijke landschappen, waaronder bossen, weilanden en heuvels.

Lac de Madine is een populaire bestemming voor recreatie en watersportactiviteiten. Het biedt mogelijkheden voor zwemmen, zeilen, kajakken, vissen en windsurfen. Langs de oevers zijn verschillende stranden en picknickplaatsen te vinden, waardoor het een geliefde plek is voor gezinnen en natuurliefhebbers.

Naast watersport biedt het gebied rondom het meer ook gelegenheid voor wandel- en fietstochten. Er zijn diverse paden en routes die door de omliggende bossen en langs het meer lopen, waardoor bezoekers kunnen genieten van het landschap en de fauna.

Het meer zelf is ook een belangrijk vogelreservaat en trekt talrijke vogelsoorten aan, waaronder watervogels en trekvogels, wat het een interessante locatie maakt voor vogelspotters en natuurliefhebbers.

Montsec: herdenkingsplek WOI

Montsec, gelegen in de Montsec-bergketen in Frankrijk, heeft ook een belangrijke rol gespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Boven op de Montsec-berg bevindt zich een herdenkingsplek ter ere van de Amerikaanse troepen die hebben gevochten tijdens de slag om Saint-Mihiel in 1918.

De Montsec-herdenkingsplek, ook wel bekend als het Montsec American Monument, is opgericht ter nagedachtenis aan de Amerikaanse soldaten die hebben deelgenomen aan de bevrijding van de Saint-Mihiel Salient, een strategisch belangrijk gebied dat in handen was van Duitse troepen. De slag om Saint-Mihiel, die plaatsvond van 12 tot 15 september 1918, markeerde een van de eerste grootschalige offensieven van het Amerikaanse leger onder leiding van generaal John J. Pershing.

Het monument zelf bestaat uit een indrukwekkende zuil die boven op de berg is geplaatst en uitkijkt over het omliggende landschap. Vanaf deze locatie hebben bezoekers een panoramisch uitzicht op de omliggende velden en heuvels, die ooit het toneel waren van hevige gevechten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het Montsec American Monument dient als een herinnering aan de moed en opoffering van de Amerikaanse soldaten die hebben gevochten en hun leven hebben gegeven tijdens deze historische strijd. Het is ook een symbool van de langdurige vriendschap en samenwerking tussen de Verenigde Staten en Frankrijk. Jaarlijks wordt op deze plek vaak herdacht en worden de gevallenen geëerd, zowel door Amerikaanse als Franse delegaties en bezoekers uit de hele wereld.

Domaine du Cloitre Saint-Christophe uit 707

Domaine du Cloître Saint-Christophe, gelegen nabij Saint-Mihiel in Frankrijk, heeft een rijke en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het domein staat bekend om zijn prachtige klooster, dat een belangrijk centrum was van religieus en cultureel leven in de regio.

Het werd bewoond door monniken die zich wijdden aan gebed, studie en landbouw. Het klooster speelde ook een rol in het onderwijzen van de lokale bevolking en het bewaren van religieuze geschriften en kunstwerken. Vandaag de dag is het klooster een plek om tot rust te komen, je te bezinnen en te genieten van de natuur en zijn eenvoud. Het is een natuurcamping waar je met een buscamper en of daktent heerlijk kunt genieten van de eenvoud. Ook zijn er een aantal offgrid plaatsen waar je met een 4×4 kunt komen.

Pieter en Savine, verliefd op het klooster

Wil jij het natuurpark van de Lorraine beleven? Je bent van harte welkom op Domaine du Cloitre Saint-Christhope. Wil jij meer weten over wat er mogelijk is op onze kleinschalige natuurcamping in Noord-Oost Frankrijk. Bel of mail ons even.