Waar avontuurlijk kamperen in de bossen bij Saint-Mihiel?

Hou jij van avontuurlijk kamperen? Heb je een buscamper of 4×4 met daktent? Wil je graag kamperen in Frankrijk nabij het leuke dorp Saint-Mihiel. Kom dan eens naar Domaine du Cloitre Saint-Christophe. Met 88 hectare bos en een klooster uit 707 een locatie om nooit meer te vergeten. Maar eerst wat tips voor degene die voor het eerst avontuurlijk wil gaan kamperen.

Avontuurlijk en comfortabel kampeer tips

Ga jij meer avontuurlijk op reis met een buscamper of auto met daktent, of 4×4 met daktent of canopy dan wil je vast genieten van alles om je heen. Terug naar de natuur, leven in vrijheid onder een prachtige sterrenhemel. Hierbij is het van belang dat je de juiste kampeeruitrusting bij je hebt.

Kies de juiste kampeeruitrusting

Buiten zijn is heerlijk en je wilt niet inleveren op een minimaal gewenst comfort. De keuze voor kampeeruitrusting is daarbij van groot belang. Mede afhankelijk van het seizoen en de locatie waar je naar toe wilt. Zorg ervoor dat je camperbusje goed is uitgerust, goed is geïsoleerd en voorzien van de minimale eisen die je daar aan stelt. Dit geldt ook voor een daktent op je auto of 4×4. Maar los van het busje en de daktent wil je een goed matras of extra matje meenemen. Of een stevig luchtbed. Goed kookgerei en een volle gastank zijn een vereiste. Maar denk ook zeker na over de stoelen die je mee wilt nemen. Ondanks je avontuurlijke reis wil je gewoon lekker en goed kunnen zitten. Je wilt geen pijn in je rug de volgende dag. Neem de tijd om je goed te oriënteren en lees ervaringen van anderen. Er zijn diverse leuke facebook groepen waar je je kunt aanmelden vol met tips en adviezen. Hier kun je ook vaak je vragen kwijt en krijg je antwoorden.

Kies de juiste kampeer plek

Het klinkt zo logisch maar niets is minder waar. Jij hebt zo jouw behoeften en het is goed daar bij stil te staan alvorens op pad te gaan. Wil je terug naar de natuur, rust, stilte en vrijheid ervaren dan is off grid kamperen wellicht iets voor je. Of is dit wat te avontuurlijk kamperen? Je bent op dergelijke spots geheel op jezelf aangewezen zonder voorzieningen. Je kunt ook een natuurcamping overwegen. Ook al zijn hier nog altijd diverse varianten in te vinden. In Nederland heb je mooi natuurcampings waar je naar toe kunt. Ook wel logeren bij de boswachter genaamd. Dit zijn vaak prachtige locaties waar je toch een douche en toilet te beschikking hebt. Wil je nog meer vrijheid dan is Zweden echt het land, hier mag je echt wildkamperen! Wil je dichter bij huis blijven denk dan eens aan onze wildcamp of natuurcamping in het Noord-Oosten van Frankrijk. Zo’n 4 uur vanaf eindhoven of Den Bosch.

Bereid je goed voor

Acht dat is toch vanzelfsprekend, nou nee. Maak een paklijst en neem voldoende voorraad mee. De paklijst kan je helpen om niets te vergeten en deze kun je makkelijk aanvullen als je de lijst digitaal opslaat. Zo kun je hem keer op keer gebruiken en aanvullen. Vergeet zeker geen extra kleding, het weer kan echt omslaan. Een EHBO-kit is een must en een powerbank kan je uit de brand helpen als je even vergeten bent je telefoon op te laden. Maak je gebruik van een luchtbed, test deze voordat je op reis gaat. Het is echt niet fijn als blijkt dat deze lek is.

Maak je slaapgebied comfortabel

Zorg ervoor dat je je slaapgebied comfortabel maakt. Een extra matras, mapje of noppenschuim zorgt ervoor dat je net lekkerder slaapt wat je humeur na een paar dagen echt ten goede zal komen, geloof het maar. Is het in de nacht erg koud overweeg dan een kacheltje. Zoals een dieselheater, deze kan gewoon buiten staan met een luchtslang naar je daktent of camperbusje. Je hoort ze bijna niet en in een mum van tijd is het binnen lekker warm.

Kies de juiste kleding

Zorg ervoor dat je kleding meeneemt die makken zit en geschikt is voor het weer waar je naartoe gaat. Denk ook na over de activiteiten die je wilt gaan doen, ondernemen. Een Jas, regenkleding en dik vest met warme sokken zijn geen overbodige luxe om bij te hebben. Zeker als het weer kan omslaan.

Houd je kampeerplek opgeruimd

Door je kampeerplek opgeruimd te houden heb je meer rust en verstoor je minder de natuur om je heen. Voorkom dat je etensresten achterlaat, zeker als je wat meer off grid staat. Je wil geen ongedierte of zwijnen op je kampeerplek. Of wat dacht je van mieren. Daar word je niet echt blij van. Een opgeruimde kampeerplek is voor iedereen fijn.

Houd vocht buiten 

Soms ontkom je er niet aan dat je kleding nat word. Die fikse regenbui was er sneller dan je had gedacht. Trek dan direct droge kleding aan bij de eerste gelegenheid, voorkom dat je afkoelt. Controleer ook je slaapplek, als deze vochtig is laat het doorwaaien als het droog is zodat deze kan drogen. Ook hier kan een kacheltje helpen om je slaapplek te drogen mocht deze vochtig zijn. Zeker na een paar dagen kamperen kan de condens zich ophopen en is natuurlijke ventilatie of dat kacheltje een uitkomst.

Buiten koken, hoe lekker is dat

Je leeft buiten tijdens het avontuurlijk kamperen en je kookt dus ook buiten. Of wellicht in je camperbusje. Maar zeg nu eerlijk, buiten heeft de voorkeur. Zorg dat je bepaalde ingrediënten  en kruiden meeneemt die je graag thuis gebruikt. Kijk vooraf naar eenvoudige recepten en neem ze mee of sla ze op in je telefoon of tablet. Zo kun je tijdens het buiten koken met 1 of 2 pannetjes al snel uit de voeten. Of kook je liever op een open vuur. Dat kan bij off grid kampeerspots. Vaak is er een vuurplaats waar je een open vuur kunt maken. Let wel op dat je 20 centimeter van de grond af blijft. Zo schroei je de aarde niet en kan er niets gaan branden in de ondergrond. Er zijn leuke oplossingen te koop op bijvoorbeeld Amanzon. Bijvoorbeeld opvouwbare vuurschalen waarop je ook kunt barbecueën en een pan kunt plaatsen.  Of wat dacht je van een driepoot met een dutch oven of plaat die je erin kunt hangen. Dat is pas echt buiten kokkerellen in de natuur. Hoe avontuurlijk ga jij het maken?

Plan of plan juist niet

Je gaat naar een avontuurlijke kampeer plek, ga je alles plannen of laat je het meer over aan de dag zelf. Het advies is om je vooraf wel te oriënteren, wat is er te doen in de omgeving. Zijn er stadjes in de buurt als je daar van houd. Of leuke wandelroutes of fiets trails. Wil je gaan zwemmen, of je verfrissen in een meertje of rivier in de buurt van je kampeer locatie. Door vooraf je hierin te verdiepen ben je beter voorbereid. Of je er nu wel of geen gebruik van gaat maken.

Go with the flow

Avontuurlijk kamperen is anders dan je vaak denkt. Fikse regenbuien en onweer duiken op terwijl je het niet had verwacht. Extreme hitte overvalt je of het dierenrijk is erg dichtbij. Het kan allemaal, stel je flexibel, go with the flow en accepteer je avontuur of het nu groot of klein is. Dichtbij of juist ver weg. Geniet ervan.

Pieter en Savine, verliefd op het klooster

Je bent van harte welkom op Domaine du Cloitre Saint-Christhope. Wil jij meer weten over wat er mogelijk is op onze kleinschalige natuurcamping in Noord-Oost Frankrijk. Bel of mail ons even.