Mooie MTB of Gravelbike routes bij het Klooster

Fietsen kan hier werkelijk ein-de-loos, voor elk niveau en net zo ver, hoog, lang , relaxed of supersportief als je wilt. Hier een relaas van een enthousiaste en  zeer professionele fietse, Geert. Geert komt hier al jaren en fietste al menige kilometers in de omgeving, altijd met een big smile en voldaan als  hij hier weer arriveert!

Ga op ontdekkingsreis op MTB of Gravelbike in Frankrijk

Fietsen vanaf Domaine du Cloitre Saint Christophe is een ware ontdekkingsreis door een betoverend landschap doordrenkt van geschiedenis en natuurlijke pracht. Het klooster, gehuld in serene rust, biedt een perfect vertrekpunt voor avontuurlijke fietsroutes die je meenemen langs kronkelende paden en uitdagende terreinen.

Het is als een ode aan de vrijheid, de wind die door je haren waait terwijl je de wereld ontdekt op de rug van je mountainbike of gravelbike. Hoewel voor velen de voorkeur altijd naar de MTB neigde vanwege het comfort op de onverharde wegen, blijkt dat de betovering van deze omgeving perfect samengaat met de veelzijdigheid van een gravelbike.

Er is genoeg te ontdekken op de fiets. Geniet van de omgeving en de natuur! “….aldus Geert. Hieronder zijn verhaal met vele fietsroutes die hij hier voor je deelt….”

*Onderaan dit artikel staan foto’s van de routes

Stap op je MTB of Gravelbike en verken de omgeving

De omgeving bij het klooster leent zich perfect om mooie routes te fietsen op de MTB of Gravelbike. Ik heb zelf altijd op de MTB gereden i.v.m. het comfort op de onverharde paden. Maar alle ritten die ik gereden heb zijn ook goed te doen met een Gravelbike.

Het is best rustig op de asfaltwegen in de buurt dus met een racefiets zou je ook leuke rondes kunnen maken. Vanaf het klooster moet je dan wel eerst over het grindpad naar de weg.

In de buurt heb je veel mogelijkheden waar je naartoe kunt fietsen.

Saint-Mihiel, De Butte de Monsec, Lac de Madine en meer.

Saint-Mihiel met de Maas die daar doorheen stroomt, De Butte de Montsec die op 11km afstand van het klooster ligt, Lac de Madine en het kasteel bij Hatton-Chatel bv.

Vanuit het klooster kun je in verschillende richtingen vertrekken.
Je kunt natuurlijk de gewone oprit terug naar de harde weg nemen en vanuit daar een route gaan rijden maar als je tussen de parkeerplaats en het veld het bos in gaat dan kun je daar ook alle kanten op. Er ligt een eindje verder op dat pad een soort rotonde in de bossen. Schuin naar links kom je bij een akker waar je over kunt steken richting Savonnières. Je kunt ook links langs het akker rijden daar verderop het bos induiken richting Saint-Mihiel. Hier zijn verschillende paden die je kunt nemen. Gravelpaden, harde zandpaden (als het droog is) en een paar singletracks. Er is ook een ruigere afdaling waar het pad wat begroeit is en vol stenen en takken ligt. Pas op. Maar wel heel leuk als je een beetje lef hebt. (tip, draag altijd een helm en wordt niet te overmoedig).
Bij de rotonde kun je ook rechts en daar kun je door het bos een afdaling doen naar Woinville.
Halverwege steek je daar een asfaltweg over en die zou linksaf dan weer in Savonnières uit komen.

Een mooie route die je hier kunt rijden van +/- 54 km gaat als volgt. Je gaat door het bos naar de rotonde en dan door het veld naar Savonnières. Daar ga je door het bos 2 bergen over en dan kom je op de weg naar Hatton Chatel uit. Daar kun je de klim naar boven rijden naar het kasteel. Hier kun je ook een stukje offroad naar boven, een heel erg steil stuk is dat. Je hebt daar een mooi uitzicht over Lac de Madine en de dorpjes. Ook zie je hier de Butte de Montsec. Dan ga je van Hatton Chatel naar beneden en dan om Lac de Madine (kan linksom of rechtsom) richting de Butte de Montsec. Daarna heb je nog een uitdagende klim terug naar het klooster. Een mooie route met wat offroad paden en asfaltwegen. Geen echte MTB route zoals je in Nederland gewend bent maar meer een Gravelroute. Een paar mooie klimmetjes voor de hoogtemeters. De klim van Woinville naar het klooster is 2 km lang. Hier is een GPX bestand beschikbaar voor als je deze route wil rijden.

Richting Saint Mihiel heb je verschillende mooie offroad paden door de bossen. Er zijn veel harde zandpaden en grindpaden maar ook wat MTB Singletracks. Maar je kunt ook gewoon de asfaltweg naar Saint Mihiel nemen. Daar is het mooi om langs de Meuse te beginnen en dan richting Koeur-la-Grande te rijden. Dan ga je een stuk het dorp uit over de D7 en na een tijdje komt er linksaf een pittige klim offroad met een stukje van 17%. De route gaat verder over mooie offroad paden door de bossen. Harde zand- en grindpaden. Een stuk kan wel modderig zijn en bij een ander stuk stond het gras zo hoog dat ik me afvroeg of er wel een pad was. Maar ook deze heb ik meerdere keren gereden en is erg mooi.
Hier is ook een GPX bestand van die je kunt rijden.

Kortere route naar de Butte

Als je niet te ver wil gaan kun je in de buurt ook al heel mooie ritjes maken. Bv. Op en neer naar de Butte is maar 22 km maar met 400 hoogte meters.

Naar beneden naar Woinville over de asfaltweg of offroad door het bos en dan bij de kruising links en achter het 2e gebouw weer links een pad wat schuin omhoog loopt achter de Mirabellen boomgaarden door helemaal tot Heudicourt. Over de asfaltweg terug dan heb je een route van +/- 18 km. Er zit ook een kleine pittige klim in. Bij een bankje onderweg heb je een mooi uitzicht over de dorpjes.

Ronde Lac de Madine

Een rondje om Lac de Madine is ook heel mooi. Er ligt een vaste route die ook met een normale fiets te doen is. Maar het zijn wel veel gravelpaden. Zeker leuk om te doen.
Vanaf Lac de Madine is het ook mooi om tussen de weilanden door richting het dorpje Buxerulles te fietsen. Je komt dan nog langs de paardenmanege achter die dorpjes.
Gewoon op ontdekking gaan en je komt wel weer op de harde weg terug.

Route Hatton Chatel

De route richting Hatton Chatel kun je ook terug nemen over Lamorville en dan richting Saint Mihiel.
Vanaf Saint Mihiel kun je dan over de asfaltweg terug maar ook offroad als je voorbij de Marsoupe en voor de picknick plaats het grindpad naar boven neemt. Bovenaan ga je rechtsaf, daarna de 2e weer rechts en je komt achter het veld weer terug bij het klooster.
Hier is ook een GPX bestand van.

Als je in Saint Mihiel het dorp uit rijdt richting de gevangenis dan kun je een eindje verder linksaf om een boerderij heen naar boven fietsen. Daar kom je bij een militair oefenterrein. Maar er loopt daar ook een mooie MTB route. Een singletrail slingert daar tussen de bomen door. Je komt daar langs een brug en wat oude bouwwerken. Er staan wel verschillende borden waar je niet mag komen dus blijf op de paden.

Natuur en WO-I

Je kunt heel wat kilometers maken in de buurt van Saint Mihiel, je komt iedere keer weer nieuwe paadjes tegen. Je moet dan niet bang zijn dat je misschien een uurtje langer onderweg bent maar gewoon genieten van de natuur en de omgeving. Overal heb je weer mooie uitzichten over de velden en de dorpjes en overal in de omgeving zie je herinneringen uit de 1e wereld oorlog.

In de lange route langs de Maas naar Koeur la Grande kom je terug Saint Mihiel binnen langs de sportvelden. Aan die kant zijn ook een paar mooie gravelpaden. Ook zit daar een hele steile klim over een asfaltweg in.

Eindeloos genieten

Kun jij ook ein-de-loos genieten van fietsen. Dan wil je een keer naar Domaine du Cloitre Saint-Christophe, hier kun je op elk niveau en net zo ver, hoog, lang , relaxed of supersportief als je wilt op weg met je MTB of Gravelbike. Met dank aan: Geert.

Pieter en Savine, verliefd op het klooster

Je bent van harte welkom op Domaine du Cloitre Saint-Christhope om de omgeving op je MTB of Gravelbike te verkennen. Wil jij meer weten over wat er mogelijk is op onze kleinschalige natuurcamping in Noord-Oost Frankrijk. Bel of mail ons even.